Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits 28 de maig. Dia Mundial d'acció per la salut de les Dones
Accions del document

28 de maig. Dia Mundial d'acció per la salut de les Dones

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 12:47

28 de maig de 2014

 

El Dia Mundial d’Acció per la Salut de les Dones es va instituir a Costa Rica l’any 1987 i se celebra cada 28 de maig, amb l’objectiu de dedicar aquest dia a fer accions entorn de la salut de les dones. Des del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i des de la Regidoria de Salut Pública, l’Ajuntament de Lleida treballa per promoure la salut de les dones i per a la introducció de la perspectiva de gènere en tots el àmbits de la salut, en el marc del compromís de les administracions públiques per combatre les desigualtats de gènere i contribuir a assolir Els 8 Objectius de desenvolupament del mil·lenni, aprovats l’any 2000 per les Nacions Unides en la Declaració del Mil·lenni, entre els quals n’hi ha dos que hi estan directament vinculats: Promoure la igualtat de gènere i l’autonomia de les dones Millorar la salut materna.
 
Les desigualtats socials i de gènere i la divisió de rols situa les dones en desavantatge i expliquen la pitjor percepció del seu estat de salut, fins i tot en zones com la nostra on hem allargat l’esperança de vida, però l’hem acompanyat, sovint, de malalties cròniques que minven de manera dràstica la qualitat de vida. Nombrosos estudis indiquen que hi ha un desequilibri entre les exigències i demandes que rebem les dones (doble o triple jornada) i els recursos de què disposem per cobrir-los (discriminació laboral, dificultat i precarietat del treball, feines amb poca autonomia, escassa coresponsabilitat dintre de la llar, manca de serveis públics...). També hem de posar l’accent en el fet que encara avui són milers les dones que moren arreu del món en el moment del part, per falta d’aliments o d’atenció sanitària. I cal no oblidar que la violència masclista també comporta greus problemes de salut en les dones i en el seu entorn. Malgrat els avenços mèdics, hi ha encara un gran desconeixement pel que fa a les malalties que patim les dones, les seves causes i la manera de prevenir-les i sobre com abordar els tractaments i cures des d’una perspectiva de gènere. La natura humana és diferent segons siguem dones o homes i la ciència mèdica, la indústria farmacèutica i els serveis de salut han ignorat històricament aquesta gran evidència.
Des de fa anys es duen a terme polítiques públiques en favor de la conscienciació que la idea de salut no és un concepte aïllat que impliqui únicament l’absència de malaltia, sinó que està relacionat amb el benestar en un sentit ampli. Les dones, com a transmissores de vida i de coneixement, cuidadores, educadores, socialitzadores, en definitiva... com a agents de salut, hem de participar en la presa de decisions sobre tot allò que afecti la nostra salut i la de les persones que en depenen, així com en l’accés als recursos sanitaris en condicions d’igualtat. Igualment, cal insistir en la defensa dels drets sexuals i reproductius que condicionen la nostra experiència vital i el nostre projecte personal de vida.

En aquest sentit, aquest 28 de maig, al Casal de la Dona, tindrà lloc una nova sessió de l’Espai Salut, del programa Activa’t al Casal, que amb el títol Sobre la nostra salut... què hi tenim a dir les dones?, tindrà com a objectiu donar veu a les dones del municipi perquè expressin què és el que en matèria de salut ens preocupa, quins reptes tenim per endavant i com assolir-los.

 

Per altra banda, l’Aplec de les Dones, previst per al proper 11 de juny, és la diada que anualment s’organitza des de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat amb l’objectiu de consolidar el teixit associatiu femení i fomentar la relació entre les diferents associacions de dones del municipi. Esdevé, a més, una oportunitat d’acció per a la promoció de la salut de les dones, ja que entre les activitats programades hi haurà l’Espai Dones i Salut, en què es facilitarà a les participants informació sobre els recursos de salut que ofereixen les diferents entitats i institucions locals i també es realitzaran tallers participatius específics per a la promoció difusió d’un estil de vida actiu i saludable.  

 

M. Rosa Ball i Papiol

Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
Ajuntament de Lleida

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet