Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits Contra la violència masclista, educació i prevenció
Accions del document

Contra la violència masclista, educació i prevenció

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 12:47

25 de novembre de 2013

Tots els estudis ho reiteren: la violència masclista no és fortuïta; el seu objectiu és mantenir les relacions de poder i la situació de desigualtat entre homes i dones que se’n deriva. És una “violència estructural tolerada” que s’exerceix contra les dones pel simple fet de ser dones i és el resultat d’un sistema social, econòmic i ideològic que ofereix oportunitats desiguals a homes i a dones. Aquest sistema es basa en bona part en una socialització de gènere que diferencia uns valors tradicionalment associats als homes –control, dominació, força – i uns altres associats a les dones – submissió, obediència, dependència-. Durant segles, aquest patró cultural ha comportat un model relacional de manca de respecte envers les dones, la majoria de les quals s’han mantingut invisibles en un segon terme, relegades a tasques de cura, privades de la dignitat i dels drets que com a persones mereixem. 
 
Entorn d’aquesta data, 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, es torna a posar de manifest que aquesta gran xacra social no s’atura. Especialment preocupant – després d’anys d’avenços en igualtat - és la dada que indica que moltes de les dones que pateixen maltractaments, amb resultat de mort o no, se situen en una franja d’edat inferior als 40 anys, la qual cosa fa pensar que el masclisme que alimenta les conductes violentes segueix reproduint-se entre la gent jove i que les relacions de dominació es perpetuen. Adolescents i joves actuen de forma anàloga als seus referents, entre els quals destaquen la família, l’entorn social, els mitjans de comunicació i també les xarxes socials, que constantment reprodueixen estereotips sexistes, fan assumir certs rols i normalitzen la violència.
 
És important reflexionar-hi i promoure canvis des d’una perspectiva integral de prevenció de la violència, perquè no podem permetre cap pas enrere en la construcció d’un model de relacions de bon tracte entre homes i dones, joves, nens i nenes. En l’abordatge de la violència masclista esdevé importantíssim incidir en l’educació de les famílies, en tant que nucli bàsic transmissor de valors i comportaments. Cal, a més a més, promoure la col·laboració en xarxa de tots els agents socials, inclosos els mitjans de comunicació, l’administració, les famílies, els centres escolars, els espais de lleure, per dissenyar programes formatius des d’un enfocament multidisciplinar, encaminats a prevenir i detectar actituds masclistes o actuacions sexistes i violentes entre la gent jove.
 
En aquest sentit, la jornada tècnica coorganitzada per la Universitat de Lleida, Creu Roja i l’Ajuntament de Lleida, II Memorial Hortènsia Alonso: Joves i violència masclista. Percepció i realitat, que tindrà lloc demà al Centre de Cultures Transfronterer del Campus de Cappont, tractarà d’analitzar el perquè d’aquesta socialització de gènere i la seva relació amb la violència masclista, a través d’una mirada amb perspectiva de gènere al cinema, la publicitat, els videoclips, les xarxes socials, ... ; plantejarà propostes de treball amb adolescents i gent jove; i es facilitaran eines i estratègies -mitjançant tallers pràctics – per identificar comportaments violents entre nois i noies i atendre les víctimes d’aquesta violència.
 
Continua, doncs, sent indispensable abocar-hi, des de tots els àmbits, tots els recursos humans, tècnics i econòmics que calgui. Contrarestar la forta tendència a la reproducció ancestral de relacions que condueixen al sexisme i a la violència masclista, esdevé avui de gran rellevància, perquè només així podrem assentar, com a societat, bases més sòlides per a la consecució de la igualtat real i el respecte als drets humans, i per a la construcció d’un futur plenament igualitari i lliure de qualsevol forma de violència contra les dones.
 
M. Rosa Ball i Papiol
Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
Ajuntament de Lleida

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet