Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits Diguem un NO rotund a qualsevol manifestació de violència contra les dones
Accions del document

Diguem un NO rotund a qualsevol manifestació de violència contra les dones

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 12:47

25 novembre 2015

Eradicar la violència de gènere és un dels gran reptes del segle XXI. L’assoliment d’aquest objectiu va estretament vinculat a la lluita per la igualtat real i efectiva entre dones i homes. El concepte de violència masclista és ample i comprèn des de les manifestacions més explícites i visibles, com les agressions físiques, les amenaces, les desqualificacions o l’assetjament sexual, fins a altres formes molt més subtils com ara l’anul·lació, la invisibilització, el llenguatge, l’humor o la publicitat sexistes,... Aquestes violències invisibles estan presents en totes les esferes de la nostra vida quotidiana; són una forma més de perpetuar les desigualtats, el control i la dominació dels homes sobre les dones. En aquest context, i en el marc del 25 de novembre – Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, l’Ajuntament de Lleida, juntament amb Creu Roja i el Centre Dolors Piera de la UdL, ha organitzat per demà 26 de novembre, el IV Memorial Hortènsia Alonso, unajornada tècnicaper abordar el tema Adolescents i joves. Neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials. L’objectiu és clar: identificar i prevenir les diferents manifestacions de la violència de gènere a les xarxes socials i, sobretot, el seu impacte entre adolescents i joves, perquè la realitat constata que, lluny d’haver superat aquests paradigmes, continuen reproduint algunes d’aquestes conductes masclistes en les seves relacions personals i afectives.

 

Des de l’Ajuntament de Lleida, com a ens impulsor del Protocol d’atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida (signat l’any 2008 per una vintena d’institucions i entitats), es continuen dedicant esforços i recursos, tant a les accions de sensibilització i prevenció, com a la intervenció integral en l’atenció i la recuperació de les dones que pateixen violència. Totes aquestes actuacions, realitzades principalment des del Centre d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD) i Casal de la Dona, són una prioritat dins els eixos estratègics d’actuació municipal i són el referent d’una acció transversal, amb la implicació dels diferents serveis municipals (socials, de salut, joventut, educació...), per a la consecució de l’objectiu final: l’eradicació total i absoluta de totes les manifestacions d’aquesta violència - física, psicològica, sexual i econòmica. 

 

Així mateix, i atenent a la importància del treball en xarxa i la coordinació entre professionals dels diferents àmbits en l’abordatge d’aquesta greu vulneració dels drets de les dones, la Guàrdia Urbana també esmerça tots els recursos que té al seu abast amb actuacions encaminades a la protecció de les dones en situació de violència masclista. Fa pocs dies celebràvem la festivitat de Santa Cecília, patrona de la Guàrdia Urbana, en què es posava de manifest la gran contribució que aquest cos policial fa en relació amb la seguretat ciutadana, la cohesió social i també en la detecció de situacions de risc de violència masclista. En aquest sentit, durant el període gener 2013-octubre 2015, s’han recollit 90 denúncies i s’han efectuat un total de 69 detencions per violència de gènere al municipi de Lleida, a banda d’efectuar altres actuacions també en relació amb situacions de violència contra les dones, com ara detencions per trencament de condemna o per baralles en establiments o en la via pública.

 

És palès que per eradicar aquesta xacra social cal sumar esforços i fer forta la veu de totes i tots en contra de qualsevol manifestació de la violència masclista contra les dones i a favor del respecte, la convivència, la tolerància, la igualtat i la defensa del dret de les dones a viure dignament i lliures de la violència. Enfortir el compromís per eradicar la violència masclista ha de ser una prioritat transversal en totes les polítiques públiques i també en les iniciatives privades, en el si de les famílies i en l’actitud vital de la ciutadania.

 

 

Sara Mestres Llussà

Regidora de Seguretat ciutadana i de les polítiques per al civisme i la igualtat

Ajuntament de Lleida


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet