Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Lourdes Benería i Farré.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Lourdes Benería i Farré.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 29-06-2020 06:59

Lourdes Benería i Farré (Boí, Alta Ribagorça, Catalunya, 1937) Es una economista catalana. Catedràtica emèrita de la Universitat Cornell (Ithaca, Nova York), és considerada una de les millors especialistes en estudis d’economia i gènere vinculats al desenvolupament i la globalització. Com a assessora experta en economia, ha col·laborat amb organismes internacionals com l’Organització Internacional del Treball i UNIFEM de Nacions Unides.

Va néixer a la Vall de Boí enmig de la guerra de 1936-1939 i el primer trasllat de la seva vida va ser a Lleida, per estudiar-hi. Després cap a Barcelona, per anar a la universitat: va ser de la primera promoció d’Econòmiques a la UB, on hi havia tres úniques noies per uns setanta nois. ‘Jo, que venia d’una escola de nenes! No sé com em vaig atrevir a fer-ho, però m’hi vaig atrevir!’, diu.

Quan acaba Econòmiques se’n va un any a Londres, amb una beca. ‘M’hi volia quedar, a Londres, però era molt difícil que m’allarguessin la beca. Llavors algú em va dir per què no provava de demanar una beca Fullbright per estudiar un màster a Nova York i ho vaig fer. En aquell moment que una noia marxés als Estats Units era molt estrany’, explica.

‘Pel que jo veia, les dones treballaven més que no pas els homes però no comptaven en les estadístiques. La tradició era de no recollir estadístiques relacionades amb la feina domèstica i no pagada, que en general fan les dones. Tot plegat ve de la definició de treball: el teníem definit tradicionalment com a participació en el mercat. I va ser això que vaig començar a qüestionar. Era a final dels anys setanta. I va ser el començament d’un projecte que va durar temps.’

El 1987 va ser nomenada catedràtica a la Universitat Cornell, on la seva feina i les seves publicacions s’han centrat en temes relacionats amb el treball i l’economia informal, la feina de les dones, gènere i desenvolupament, la globalització i el desenvolupament de l’Amèrica Llatina. Més recentment, la seva recerca s’ha concentrat en la feminització de les migracions internacionals i els efectes de la crisi sobre el mercat de treball i la cura assistencial a Espanya.

El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a la recerca econòmica.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Lourdes_Beneria_i_Farr%C3%A9

https://www.vilaweb.cat/noticies/lourdes-beneria-men-vaig-adonar-que-les-dones-treballaven-molt-pero-no-comptaven-a-les-estadistiques/


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet