Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Martina Castells i Ballespí.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Martina Castells i Ballespí.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 23-07-2020 07:36

Martina Castells i Ballespí (Lleida, 23 de juliol de 1852 - Reus, 21 de gener de 1884)

Fou una metgessa catalana, coneguda per ser una de les tres primeres dones de l'Estat espanyol –juntament amb Maria Elena Maseras i Dolors Aleu– a matricular-se (l'any 1877) i llicenciar-se (l'any 1882 en Medicina, per la Universitat de Barcelona).

Un cop llicenciada, Martina Castells fou la primera dona que va assolir el doctorat, el 4 d'octubre de 1882, quatre dies abans que ho fes Dolors Aleu.

Va començar a exercir a Lleida, a la plaça Sant Joan, enfocant la seva activitat en els camps de la medicina privada i de la hidroteràpia, on es dedicava especialment a les malalties nervioses, en particular de la dona i de la infància.

La tesi amb què Martina Castells va obtenir el seu doctorat el 29 d’octubre de 1882 es titulava “Educación física, moral e intelectual que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y la dicha de la Humanidad”.

La societat lleidatana ha volgut honorar Martina Castells amb diferents reconeixements i iniciatives:

Una rambla al barri de Cappont.

El Col·lectiu Cultural Cappont va batejar el 5 de juny de 1999 una geganta amb el seu nom, vestida amb vestits de la seva època i amb maletí de metgessa i un fonendoscopi a la mà. També van promoure la iniciativa de la confecció d’un bust de bronze, obra de l’escultor targarí Miquel Gaston, i que ha estat col·locat a la rambla de Martina Castells.

 

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet