Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits 25 de novembre: diguem NO a la violència contra les dones
Accions del document

25 de novembre: diguem NO a la violència contra les dones

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 30-08-2011 09:19

25 de novembre de 2009

Les violències contra les dones són la manifestació més greu de les desigualtats de gènere. En aquesta data recordem les dones que han patit i pateixen violència masclista. És important, però, que també posem l’èmfasi, des de la perspectiva de la prevenció, a incidir sobre les causes estructurals d’aquesta violència, que persegueix mantenir les dones en situació de discriminació, desvaloració o subordinació.
 
S’ha complert un any de la posada en marxa del Protocol d’atenció a les dones víctimes de violència masclista al municipi de Lleida, impulsat per l’Ajuntament de Lleida i signat conjuntament per més de vint entitats i institucions de la ciutat, el passat 11 de novembre de 2008. Aquest Protocol ha esdevingut un compromís actiu envers la lluita coordinada contra aquesta violència, amb la finalitat d’atendre i donar suport de manera ràpida, eficaç i integral a totes les dones que es trobin en situació de violència. La Comissió d’Avaluació i Seguiment (CAiS) d’aquest Protocol, constituïda per representants dels diferents àmbits d’intervenció, ha fet una valoració del primer any de funcionament en la jornada Les violències contra les dones: reflexions i nous enfocaments en la intervenció. De manera positiva es valora tota la tasca de la Xarxa Local d’Atenció a les dones víctimes de violència, que activa el circuit que en garanteix l’atenció integral, dóna resposta a les diferents demandes i n’evita la victimització secundària, gràcies a l’ampli ventall de recursos i professionals de què disposa.
 
Aquesta és també, una part de la tasca que dia a dia desenvolupa el Casal de la Dona, com a espai de referència per a totes les dones de la ciutat, per sensibilitzar, prevenir i detectar de manera precoç qualsevol situació de violència de gènere; per facilitar l’accés als recursos d’assistència i recuperació de les víctimes; per trencar els estereotips de gènere, així com per fomentar les relacions igualitàries entre homes i dones i per promoure la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits. Aquestes són les línies estratègiques de treball de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, concretades amb la implementació transversal de polítiques públiques encaminades a l’assoliment de tots aquests objectius com a mitjà per a la consecució d’una fita comuna: l’eradicació d’una greu vulneració dels drets de les dones a fi que puguin liderar amb llibertat i autonomia les seves pròpies vides.
 
Només a partir del treball en xarxa i l’esforç diari i constant, cada dia de l’any, tant de les administracions públiques, com dels agents socials, les entitats i institucions públiques i privades i la ciutadania en general, aconseguirem vèncer les desigualtats i els desequilibris de poder que són la base de les violències contra les dones. En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida està treballant en l’elaboració d’un pla per a l’eradicació de la violència masclista a la ciutat, que abordi aquesta problemàtica des de tots els àmbits implicats i en totes les etapes, des de la prevenció fins a la recuperació i l’apoderament de les dones víctimes d’aquesta violència.
 
Diguem NO a la violència masclista. Diguem SÍ a una societat plenament igualitària i lliure de tot tipus de violència.
 
 
 
Neus Brocal Mañas
Regidora de Polítiques d’Igualtat
Ajuntament de Lleida

 Novembre 2009

 

Element(s) vinculats

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet