Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits 8 de març: per la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.
Accions del document

8 de març: per la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 30-08-2011 09:18

8 de març de 2010

Es compleixen 15 anys de signatura de la Declaració de Beijing. I, aquests dies, fins al 12 de març, s’està duent a terme a Nova York la sessió especial de Beijing+15, amb l’objectiu de fer la revisió i l’avaluació dels acords adoptats, l’any 1995, a la Plataforma d’Acció, en el marc de la IV Conferència Mundial de la Dona.
 
Commemorem també el centenari de dues fites importants en el llarg camí vers una societat més equitativa i solidària i plenament igualitària pel que fa a la representació activa de dones i homes en la societat. D’una banda, es compleixen cent anys de la proposta de Clara Zetkin, en la Conferència Internacional de Dones Socialistes de Copenhaguen, de proclamar un Dia Internacional de les Dones com a data anual de reivindicació dels drets col·lectius i individuals de la meitat de la població mundial. Més de 100 dones procedents de 17 països van aprovar per unanimitat la proposta, fet que va esdevenir el punt de partida, any rere any, de moltes accions arreu del món. D’altra banda, es compleix un segle de la Reial Ordre de 8 de març de 1910 que va aprovar el dret d’accés de les espanyoles a l’ensenyament universitari, el qual malgrat no haver estat plenament efectiu fins a la reinstauració de la democràcia l’any 1978, va suposar un pas endavant en la consecució d’un dret llargament reivindicat.
 
És palès que l’autonomia econòmica de les dones i l’accés a l’educació són elements claus per assolir l’equitat de gènere, per a l’eliminació de la pobresa i l’augment dels graus de justícia social. Són requisits per al creixement econòmic i social de qualsevol país, perquè l’habilitació i la plena utilització de les capacitats productives de les dones i la seva participació en tots els àmbits de la vida contribueixen a la construcció d’una societat més desenvolupada socialment i econòmica, més moderna i culta, més igualitària, solidària i respectuosa.
 
En aquest sentit, des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida treballem, mitjançant el Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, per a la implementació de polítiques públiques que facin realitat i efectiu el principi d’igualtat definit a l’article 3 de la LO 3/2007 com “l’absència de tota discriminació, directa o indirecta, per raó de sexe i, especialment, les derivades de la maternitat, l’assumpció d’obligacions familiars i l’estat civil”. Promovem accions encaminades al foment de la coresponsabilitat entre dones i homes en l’àmbit familiar; a l’aprovació i implementació de plans d’igualtat a les empreses i de mesures que afavoreixin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; a l’eliminació de l’assetjament a la feina per raó de sexe; a la superació dels estereotips sexistes; a l’impuls a l’emprenedoria femenina, mitjançant la concessió de microcrèdits; a la superació de la bretxa digital de gènere; a la lluita contra tots els tipus de violències envers les dones; a la consolidació del teixit associatiu femení i al lideratge femení en tots els àmbits.
 
Aquest 8 de març de 2010, doncs, i en el marc de l’Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, cal continuar promovent accions que afavoreixin la inclusió social de totes les dones d’arreu; accions que reivindiquin el seu dret a l’educació i a la formació ocupacional, al treball, a la igualtat en l’ocupació i en la retribució, al control de la salut sexual i reproductiva, a l’accés a càrrecs públics, a la participació en igualtat de condicions en la vida econòmica i política, i en la presa de decisions a tots els nivells; en definitiva, a l’apoderament individual i col·lectiu de les dones, per tal de donar un impuls definitiu a l’equitat de gènere.
 
Neus Brocal Mañas

Regidora de Polítiques d’Igualtat

Ajuntament de Lleida

Lleida, març 2010

Element(s) vinculats

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet