Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits COMPROMÍS AMB L’ERADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Accions del document

COMPROMÍS AMB L’ERADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 14-02-2019 11:56

25 novembre 2016

Fa més de 30 anys que la violència masclista va deixar de ser invisible. L’any 1981, durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe a Bogotà, es va declarar el 25 de novembre Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones. Més tard, l’any 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l’opinió pública envers el problema de la violència contra la dona.

Durant tots aquests anys, els diferents poders públics hem posat en marxa iniciatives per acabar amb qualsevol manifestació de violència envers les dones. Tanmateix, malgrat tots els esforços, el tràgic degoteig de víctimes no s’atura, fet que ens omple de dolor i també de vergonya diàriament. Condemnem enèrgicament tot tipus de violència contra les dones, perquè neix d’unes relacions de poder històricament desiguals que fan que els homes dominin les dones i les discriminin, la qual cosa constitueix un obstacle per a l’assoliment de la igualtat i perpetua aquesta situació de subordinació.

Mostrem avui conjuntament el nostre condol per totes i cada una de les dones que són víctimes de la violència masclista no només a la nostra ciutat, sinó arreu del món. I refermem el nostre compromís de promoure i protegir els seus drets i llibertats fonamentals.

L’Ajuntament de Lleida, des del Centre d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD) – Casal de la Dona de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, assumeix aquest compromís i esmerça tots els esforços i recursos per a la sensibilització, prevenció i detecció precoç de la violència de gènere. Garantim l’atenció, l’assistència, la protecció, la reparació i la recuperació de les dones que han viscut o viuen situacions de maltractaments, mitjançant accions transversals i coordinades amb els diferents serveis per a la consecució d’un objectiu comú: l’eradicació total i absoluta de totes les manifestacions de violència: física, psicològica, sexual i/o econòmica.

Aquest compromís municipal té com a eixos estratègics el desenvolupament d’estratègies de prevenció i sensibilització; la intervenció, de manera integral i coordinada mitjançant el treball en xarxa i la consolidació d’un sistema de resposta urgent; la facilitació dels processos de recuperació de les dones víctimes i l’accés als drets que els corresponen i als serveis que hi ha al seu abast.

Paral·lelament, és fonamental una aposta decidida per les polítiques de dones i per a dones, que facin sentir la seva veu i la seva presència en tots els àmbits, que incorporin la seva experiència, que els dotin de mecanismes i del suport necessari per a l’accés al mercat laboral, als càrrecs directius i a la presa de decisions. I, especialment, cal continuar insistint en l’educació i la formació per a la igualtat de gènere al llarg de totes les etapes vitals de les persones com a base de la prevenció d’aquesta violència i en l’avenç cap a una societat plenament igualitària.

Educar en valors que promoguin la igualtat, el respecte, la tolerància, l’acceptació de la diversitat, l’estimació i la no violència, i promoure relacions sanes i igualitàries entre les dones i els homes de totes les edats del municipi de Lleida, és tasca de tots els agents implicats en la construcció d’una ciutadania lliure i, al mateix temps, compromesa amb la comunitat: família, centres educatius, entitats de lleure, esportives, cíviques i socials, empresariat, administracions... Només així combatrem els estereotips masclistes que encara avui perviuen en la nostra societat i podrem assolir el dret de les dones a viure dignament i lliures de violència. 

 

Sara Mestres Llussà

Regidora de Polítiques d’Igualtat

Ajuntament de Lleida


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet