Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits Dones i Salut 2010
Accions del document

Dones i Salut 2010

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 13:15

28 de maig de 2010

El passat 28 de maig vam commemorar el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, data que, any rere any, esdevé un motiu de reflexió i una nova oportunitat d’acció per incidir en les necessitats de les dones i en les respostes que cal donar des de les ciències i els serveis de salut. Tant la recerca com la docència i l’assistència sanitària han mirat les dones, ens han mirat, “com si fossin homes” i no han vist els nostres problemes ni han entès el nostre malestar. La salut de les dones s’ha estudiat i valorat de manera parcial, principalment des de la nostra funció reproductiva i encara de manera fragmentada, la qual cosa ha impedit sovint abordar la nostra salut de manera integral. Malgrat els avenços mèdics, hi ha encara un gran desconeixement pel que fa a les malalties que patim les dones, les seves causes i la manera de prevenir-les i sobre com abordar els tractaments i cures des d’una perspectiva de gènere. La natura humana és diferent segons siguem dones o homes i la ciència mèdica, la indústria farmacèutica i els serveis de salut han ignorat històricament aquesta gran evidència que ens reconeixen fàcilment en el moment de nàixer.
Les desigualtats socials i de gènere ila divisió de rols situa les dones en desavantatge i explica el nostre pitjor estat de salut, fins i tot en zones com la nostra on hem allargat l’esperança de vida, però l’hem acompanyat, sovint, de malalties cròniques que minven de manera dràstica la qualitat de vida.
Tots els estudis indiquen que hi ha un desequilibri entre les exigències i demandes que rebem les dones (doble o triple jornada i doble presència) i els recursos de què disposem per cobrir-los (discriminació laboral, dificultat i precarietat del treball, feines amb poca autonomia i possibilitats de control, escassa coreponsabilitat dintre de la llar, manca de serveis públics...). També hem de posar l’accent en el fet que encara avui són milers les dones que moren arreu del món en el moment del part, de manera violenta per agressions masclistes, per falta d’aliments i d’atenció sanitària.
L’autonomia personal és el gran repte a assolir per a aconseguir una millor salut de les dones. La història de les dones ha estat una llarga cadena de dependències: econòmiques, socials, afectives. La manca d’espais propis, d’independència econòmica i un entorn limitador de les capacitats i necessitats femenines han condicionat la nostra qualitat de vida. El gran repte que tenim les dones és poder ser protagonistes de la nostra salut, perquè la salut no és només l’absència de malaltia, sinó l’estat de benestar físic, mental i social de les persones.
L’Aplec de les Dones, diada que anualment s’organitza des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de consolidar el teixit associatiu femení i fomentar la relació entre les diferents associacions de dones del municipi, manté aquest any el fil conductor iniciat l’any passat envers la promoció de la salut de les dones. Al llarg de la jornada els tallers participatius específics per a la promoció d’un estil de vida saludable i l’Espai Dones i Salut facilitarà a les participants conèixer recursos de salut que ofereixen les diferents entitats i institucions locals, i, al mateix temps, permetrà reflexionar sobre els efectes de l’anomenada triple jornada i com elaborar propostes per assolir uns usos del temps més igualitaris.
 
Des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat continuem treballant per promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes, per fomentar la salut de les dones, donant suport a les diferents entitats, consolidant el Casal de la Dona i el programa d’activitats Activa’t al Casal com a espai de fortalesa i apoderament de les dones en tota la seva diversitat.
 
Neus Brocal
Regidora de Polítiques d’Igualtat
Maig 2010

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet