Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits EDUCAR CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Accions del document

EDUCAR CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 13:14

25 de novembre de 2011

Amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, les xifres i la realitat posen de manifest que les campanyes de sensibilització per al rebuig total a la violència masclista, per bé que necessàries, també han d’anar acompanyades d’altres actuacions transversals. En aquest sentit, l’educació i la formació per a la igualtat al llarg de totes les etapes vitals de les persones són pilars fonamentals en la prevenció d’aquesta violència i en l’avenç cap a una societat plenament igualitària en drets i obligacions.
 
Educar en valors que promoguin la igualtat de gènere, el respecte, la tolerància, l’acceptació de la diversitat, el voluntariat, l’estimació i la no violència és tasca de tots els agents implicats en la construcció d’una ciutadania lliure i, al mateix temps, compromesa amb la comunitat: família, centres educatius, entitats de lleure, esportives, cíviques i socials, empresariat, administracions...
 
Amb el desenvolupament de la Ley Orgánica 1/2004, de Medidas de protección integral contra la violencia de género, i de la Llei 5/2008, del Dret de les dones a eradicar la violència masclista, les administracions estatal i autonòmica, respectivament, van establir un marc legal referencial que ha comportat un gran pas endavant. La violència masclista ha deixat de ser invisible i enfortir el compromís per eradicar-la ha de ser una prioritat no només en totes les polítiques públiques, sinó també en les iniciatives privades, en el si de les famílies i en les actituds de vida ciutadanes.
 
L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat i del Centre d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD), continua treballant activament per a la prevenció, detecció, atenció i eradicació de la violència contra les dones i les nenes mitjançant diferents instruments. Un d’aquests instruments és el recentment aprovat II Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida 2011-2014, que en l’eix estratègic d’intervenció en l’àmbit de la violència masclista preveu diverses actuacions transversals encaminades a la consecució d’aquest objectiu. La formació continuada per a l’abordatge d’aquestes situacions, la coordinació amb equips professionals d’altres administracions per a la intervenció integral amb dones que pateixen violència masclista, així com els serveis d’atenció psicològica i assessorament jurídic prestats pel CIAD, són altres dels recursos als quals l’Ajuntament de Lleida dedica bona part dels seus esforços.
 
Paral·lelament, des del Casal de la Dona s’està duent a terme des de fa anys una important tasca en aquesta línia de sensibilització i prevenció de la violència, mitjançant la didàctica i la participació activa. El programa Activa’t al Casal, per una banda, amb tallers i cursos que combinen la promoció de la salut, el benestar personal, la fortalesa, l’apoderament i el lideratge femení; i , per altra banda, els tallers itinerants Treballem per a la igualtat, adreçats a diferents col·lectius i edats, que tenen com a objectiu promoure l’autoestima de les dones, evitar les relacions abusives entre adolescents i joves, trencar estereotips de gènere i mites de l’amor romàntic, identificar situacions de violència masclista en tots els àmbits, en definitiva... promoure relacions sanes i igualitàries entre les dones i els homes de totes les edats del municipi de Lleida.
 
Volem educar contra totes les manifestacions de la violència masclista i a favor del respecte, la convivència, la tolerància i la defensa activa del dret de les dones a viure dignament i lliures de violència.
 
 
 
M. Rosa Ball Papiol
Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
Ajuntament de Lleida

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet