Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits El valor de les dones a la societat
Accions del document

El valor de les dones a la societat

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 26-03-2014 08:18

8 de març de 2014

Avui és un dia per posar en relleu el paper i la dignitat de les dones en el procés de consciència del nostre valor humà dins la societat. És un dia per reconèixer la nostra participació en la construcció de les famílies i de la cohesió social, en la conquesta del mercat de treball i dels càrrecs de responsabilitat i presa de decisions, en la lluita diària per la llibertat de pensament i d’elecció.
 
Tanmateix, és també un dia per fer palès que, encara avui, arreu del món, hi ha moltes dones sotmeses a la invisibilitat i a la privació de desenvolupar el seu projecte de vida amb total autonomia. Informes de l’Organització de Nacions Unides constaten que les dones pateixen una violència sistemàtica arreu del món; són les més afectades pels conflictes armats; tenen menys accés a la terra, al crèdit, a l’educació i a una feina digna i encara no aconsegueixen un salari igual que el dels seus companys homes.
 
Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, cal posar de manifest que, malgrat el reconeixement legal de la igualtat de gènere i dels grans avenços en la consecució dels drets civils, polítics i socials de les dones, encara hi ha reptes pendents i un llarg camí fins assolir la igualtat efectiva d’oportunitats entre dones i homes. L’actual situació econòmica, que des de fa mesos es tradueix en retallades en els àmbits de l’educació, la sanitat, la conciliació familiar i laboral, afecta més les dones i posa en perill els avenços en igualtat assolits durant dècades. La precarització del mercat de treball, la manca d’ajudes a la dependència o al transport i al menjador escolar, són només alguns dels exemples del resultat d’unes mesures d’austeritat que tenen rostre femení.
 
En l’àmbit laboral, si se’n fa una anàlisi amb perspectiva de gènere, encara es continuen detectant discriminacions com l’assetjament laboral i per raó de sexe, i aspectes de desigualtat com ara l’accés a la feina, la promoció professional, la segregació horitzontal i vertical, les dificultats per a la conciliació, la temporalitat o la precarietat laboral i la bretxa salarial de gènere. En aquest sentit, el passat 22 de febrer es commemorava el Dia Europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes, data que serveix per denunciar que a Catalunya, la bretxa salarial, lluny de reduir-se, continua augmentant i se situa en el 19,8 %, la qual cosa significa que les dones catalanes hauríem de treballar gairebé dos mesos i mig més que els homes per percebre el mateix salari. A la Unió Europea, les dones guanyen de mitjana un 17,5% menys que els homes. Si tenim en compte que un dels principis fundacionals de la UE, ja recollit en el Tractat de Roma de 1957 és “ a igual feina, igual salari”, es constata que els avenços en la reducció d’aquestes diferències salarials són molt lents, i per tant, continua sent prioritari fer visible aquesta discriminació i dissenyar estratègies que eliminin aquesta bretxa salarial de gènere.
 
El Dia Internacional de les Dones ha de ser una celebració dels actes de valor i de determinació presos per dones corrents que han tingut i tenen un paper extraordinari en la història de les seves comunitats, però també ha de ser una crida al canvi de model social i productiu, que posi més en relleu el valor de les dones en la societat i sàpiga reconèixer, valorar i incorporar les aportacions femenines.
 
M. Rosa Ball Papiol
Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
Ajuntament de Lleida

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet