Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits La igualtat de gènere, un objectiu comú
Accions del document

La igualtat de gènere, un objectiu comú

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 08-03-2011 14:30

8 de març de 2011

Durant dècades, les aportacions de les dones i les reivindicacions dels moviments feministes han fet possible importants avenços en l’assoliment de la igualtat entre dones i homes. A nivell mundial, el reconeixement legal dels drets de les dones com a drets universals ha fet recentment un pas històric en l’acceleració de la defensa d’aquests drets, gràcies a la creació, el passat mes de juliol, per part de l’Assemblea de les Nacions Unides, de l’agència ONU Dones (UNWomen), entitat per a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones, que dirigida per Michelle Bachelet, treballarà per assolir aquests objectius mitjançant la introducció de la perspectiva de gènere en les actuacions de l’ONU.
 
Una fita més, doncs, a celebrar avui, Dia Internacional de les Dones. Al mateix temps, però, caldrà continuar lluitant perquè, d’aquests drets, en gaudeixin totes les dones d’arreu, sense excepció. Els continuats actes de discriminació contra les dones i les nenes violen aquests principis i dificulten la seva participació, en les mateixes condicions que els homes, en la vida política, social, econòmica i cultural. Això entorpeix el ple desenvolupament de les possibilitats de les dones de posar al servei del seu país les seves habilitats, coneixements i experiències, per a l’augment del benestar de la societat. Malauradament, avui dia, aquestes desigualtats per raó de gènere encara persisteixen i és per aquest motiu que cal que tots i totes ens impliquem activament en tot allò que té a veure amb la igualtat real i efectiva.
 
En el marc dels avenços assolits, aquest 2011, a l’Estat espanyol, es commemora el 80è aniversari de l’aprovació, d’una banda, del dret de les dones a presentar candidatura política (maig de 1931), fet que va comportar que Clara Campoamor assolís aquell mateix any un escó com a diputada; i, d’altra banda, l’aprovació, en la sessió de les Corts espanyoles de l’1 d’octubre de 1931, del dret a vot de les dones, gràcies a l’aferrissada defensa de la igualtat de drets entre dones i homes que la mateixa Campoamor va fer en la seva intervenció a les Corts.
En l’àmbit local, aquest 8 de Març, l’Ajuntament de Lleida vol posar en relleu la importància d’aquesta commemoració històrica, mitjançant un acte, que tindrà lloc aquesta tarda al Saló de Plens de la Paeria, de reconeixement i homenatge a totes les dones que han estat regidores d’aquesta Corporació local, que, compromeses des de fa anys amb la ciutadania, han contribuït a través de l’acció política a fer de Lleida una ciutat que avança cada dia més envers una plena igualtat de gènere.
 
Igualment, l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, fa visible aquests dies la seva voluntat de continuar apostant per un lideratge ferm en el desenvolupament de polítiques públiques en favor de la igualtat de gènere al nostre municipi. El passat divendres 25 de febrer es va aprovar per unanimitat en el Ple Municipal el II Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, que conté 111 actuacions a dur a terme entre 2011 i 2014 per assolir majors graus d’igualtat tant en la mateixa estructura municipal, com en els àmbits de la salut i el benestar, l’educació i la formació, el treball i la conciliació, la violència masclista, l’apoderament i el lideratge femení, l’urbanisme, l’habitatge i el medi ambient, l’esport, la cultura i el lleure, mitjançant l’aplicació dels principis d’igualtat de gènere i d’oportunitats, transversalitat, diversitat i participació. El Pla és el document que recull el compromís de totes les persones responsables de la gestió municipal per implementar les actuacions previstes i impulsar, amb la cooperació del teixit associatiu i empresarial, dels agents socials i de la ciutadania, la presència igualitària i la participació activa de les dones en tots els escenaris ciutadans.
 
Neus Brocal Mañas
Regidora de Polítiques d’Igualtat 
8 de març de 2011

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet