Esteu aquí: Inici Serveis i Programes Conmemoració de dates rellevants 25 de novembre: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Accions del document

25 de novembre: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 27-10-2023 08:51

 

 


 

 Invitacio 25N.jpg

Manifest Institucional 25 Novembre  2022

 

 

Captura.jpg



PROGRAMA DEL XII MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO NOVEMBRE 2023

 

 

llac lila.JPG

Vídeo de la creació del mural amb motiu del 25 de Novembre 2020. Dia internacional per la eradicació de la violència contra les dones. 

 

 


 

Història del 25 de Novembre

Un 25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, van ser brutalment assassinades per ordre del dictador Rafael Trujillo. Històricament, arran d’aquest fet, per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència contra els abusos i la tortura. Anys després, el juliol de 1981, va tenir lloc a Bogotà (Colòmbia) la 1a Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib, en què es va designar aquest dia en commemoració del brutal assassinat.

El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 25 de novembre Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l’opinió pública envers el problema de la violència contra la dona.

D’aleshores ençà, moltes han estat les iniciatives que els diferents poders públics ha iniciat per tal d’acabar amb una de les xacres més nefastes de la societat actual. Malgrat tots els esforços no hem estat capaços, encara, d’aturar el tràgic degoteig de víctimes, que a totes i a tots diàriament ens omple de dolor i també de vergonya. És per aquest motiu que, en un dia com avui, ens hem d’unir per mostrar conjuntament el nostre condol per totes i cada una de les dones que han estat víctimes de la violència masclista no només a la nostra ciutat, sinó arreu del món. Tanmateix no volem que aquestes dones, amigues, veïnes, companyes de feina, familiars nostres esdevinguin simples números en les estadístiques, sinó la força que ens ha d’empènyer a capgirar aquesta realitat.

Així mateix, condemnem enèrgicament tot tipus de violència contra les dones perquè neix d’unes relacions de poder històricament desiguals que fan que els homes dominin les dones i les discriminin, la qual cosa constitueix un obstacle per a l’assoliment de la igualtat i perpetua aquesta situació de subordinació.

Per tot plegat, cal que les institucions públiques i privades continuem promovent i protegint els drets i les llibertats fonamentals de les dones, drets que com a ciutadanes tenen reconeguts.

Des de l’Ajuntament de Lleida assumim aquest compromís i esmercem tots els nostres esforços i recursos per a la sensibilització, prevenció i detecció precoç de la violència de gènere; alhora que som conscients que també cal garantir l’atenció, l’assistència, la protecció, la reparació i la recuperació de les dones que han viscut situacions de maltractaments. Així, doncs, en el marc d’aquest compromís i de les diferents actuacions que des de l’Ajuntament de Lleida s’estan duent a terme per desenvolupar la transversalitat de gènere en tota l’acció municipal, destaca la signatura del Protocol d’Atenció a les dones víctimes de la violència masclista al municipi de Lleida, amb la presència de representants de les principals institucions i entitats de la ciutat, que el van subscriure, fent públic d’aquesta manera, el seu compromís actiu i coordinat envers aquesta lluita contra la violència masclista. Aquest, però, és només el punt de partida d’una acció transversal per a la consecució de l’objectiu final: l’eradicació total i absoluta de totes les manifestacions d’aquesta la violència: física, psicològica, sexual i econòmica.

Sabem que l’èxit d’aquesta acció passa per l’aposta decidida per unes polítiques de dones i per a dones, que facin sentir la veu i la presència de les dones en tots els àmbits, que incorporin la seva experiència, que els dotin de mecanismes i del suport necessari per a l’accés al mercat laboral, als càrrecs directius i a la presa de decisions; en definitiva, que facin visible l’apoderament de les dones. Només així combatrem els estereotips masclistes que encara avui perviuen en la nostra societat i, en conseqüència, podrem assolir la igualtat real entre dones i homes.

Per això, adquirim el ferm compromís de dur a terme una acció coordinada per:

  1. Intervenir, de manera integral i coordinada, contra la violència masclista mitjançant el treball en xarxa.
  2. Consolidar un sistema de resposta urgent per a les dones en situacions de violència masclista.
  3. Facilitar a les dones l’accés als drets que els corresponen i als serveis que hi ha al seu abast.
  4. Facilitar els processos de recuperació de les dones víctimes de la violència masclista.
  5. Desenvolupar estratègies de prevenció i sensibilització per a totes les formes i àmbits de la violència masclista.
  6. Cal sumar esforços i fer forta la veu de totes i tots en contra de qualsevol manifestació de la violència masclista contra les dones i a favor del respecte, la convivència, la tolerància i la defensa del dret de les dones a viure dignament i lliures de la violència.

 


 


 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet