Esteu aquí: Inici Serveis i Programes Premis, Beques i Subvencions Concessió del XV Premi Mila de Periodisme per a la igualtat de gènere a Lleida
Accions del document

Concessió del XV Premi Mila de Periodisme per a la igualtat de gènere a Lleida

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 23-01-2023 14:22

Segons l’acta de concessió del XV Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere, signada a Lleida el 28 de febrer de 2022, el Jurat va acordar per unanimitat concedir els premis següents:

·         Premsa escrita: 

 

Anna Celma Melero, autora del reportatge Víctimes de la justícia patriarcal, publicat al La Directa SCCL, el 17 de novembre de 2021.

    • Víctimes de la justícia patriarcal  és un reportatge amb perspectiva interseccional que recull veus d'expertes i supervivents per radiografiar la justícia patriarcal i l'impacte que té la revictimització en les dones que obeeixen el mandat social i institucional de denunciar quan han patit violències sexuals. També aporta idees per imaginar models de justícia restaurativa que es focalitzin en les necessitats de les supervivents i en l'assumpció de responsabilitat i reparació per part dels agressors.

https://directa.cat/papers/directa-535/

 

          

  • Fotoperiodisme:

 

M. Wayra Ficapal Lamoglia pel fotoreportatge Viatge a Venus,  publicat a Ara Diumenge, l’1 d’agost de 2021

o  Viatge a Venus és un fotoreportatge que recull el testimoni del trànsit de gènere de la Roberta, que el 2017 va emprendre un llarg viatge a la recerca de la seva feminitat i la pròpia identitat. Les fotos mostren gestos aparentment simples que tenen un valor reivindicatiu, tota una declaració política les dones transsexuals i la doble estigmatització que pateixen.

https://diumenge.ara.cat/diumenge/transexualitat-fotografia-foto-assaig_1_4069439.html

 

·         Mitjans digitals:  

 

Claudia M. Frontino Gutiérrez, autora del reportatge Dones sense llar, històries de supervivència,  publicat a ARA Diari, el 17 d’octubre de 2021.

    • Dones sense llar, històries de supervivència és un reportatge fruit de la recerca realitzada per l’autora com a guanyadora del premi per a la promoció de la investigació periodı́stica en l’àmbit del benestar social a Barcelona - Montserrat Roig, de l’Ajuntament de Barcelona. El resultat de la recerca és el reportatge publicat al diari Ara (digital) i tant els textos com les fotografies són de l'autora Claudia Frontino.

https://interactius.ara.cat/dones-sense-llar

 

 

 

·         Audiovisual: 

 

Júlia Ruiz Quintana, pel seu reportatge Anhels d’aixopluc, publicat a La Bonne, el 14 d’octubre de 2021

o   Anhels d’aixopluc fa visibles les dones guarda del Pirineu Català i ens endinsa en els seus refugis: un espai d’acollida, resiliència viva i reivindicació de l’espai ó íntim. Són pioneres en la tasca i comparteixen el seu llarg recorregut en el procés d’apoderament dels refugis: les seves llars, a escala simbòlica i física.

https://vimeo.com/631600398/eca5da8c93

 

 

Ø ACCÈSSITS

 

2 accèssits en categoria Mitjans digitals als reportatges següents:

 

ü  Salut! La vida amb elles, de Magda Gregori Borrell, publicat a La Mira, 2021.

Sèrie d'articles per donar visibilitat a les professionals de la salut.

https://www.lamira.cat/serie/salut-la-vida-amb-elles

 

 

ü  Cuerpos con discapacidad, sexualidades invalidadas, de Meritxell Rigol Barbarà, publicat a la Revista CTXT, el 02/02/2021.

El reportatge explora les implicacions de les esterilitzacions no consentides per a les dones amb discapacitat, així com el punt i seguit de la seva lluita per aconseguir viure amb els drets sexuals i reproductius plenament garantits, en una societat que tendeix a limitar-les, de la vida pública a la vida sexual.

https://ctxt.es/es/20210201/Politica/34849/esterilizaciones-forzadas-mujeres-condiscapacidad-meritxell-rigol.htm

 

2 accèssits en categoria Audiovisual als reportatges següents:

 

ü  Jo sí que et crec, de Núria Vilà Coma i Norma Nebot Fernández, emès per Betevé el 27/11/2021

ü   

Llargmetratge documental de 52 minuts de durada, en què dones que han sofert agressions sexuals i expertes d’àmbits diversos reflexionen sobre la revictimització que pateixen les víctimes. Posen de manifest que institucions, policia, metges forenses, jutjats, mitjans de comunicació, govern i societat fallen a l’hora de proporcionar una resposta sòlida davant d’aquesta xacra social.

 

https://foradequadre.org/projectes/josiqueetcrec/

 

ü  Un any de lluita pel dret a l’avortament, de Noèlia Casellas Gonzàlez, emès per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, al llarg del 2021.

 

El treball és el seguiment i el tractament que des de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació ha fet durant el 2021 –tant a nivell d’antena com a nivell web- d'un tema que ha evolucionat de manera important gràcies a la pressió social, però també al ressò mediàtic. És una feina conjunta dels i les periodistes que han integrat la delegació de Lleida, amb la Noèlia Casellas com a delegada i amb Marta Viana, Eloi Barrera, Roger Segura, Estela Busoms i Pere Joan Àlvarez com a redactors.

https://ccma.cat/catradio/catalunya-al-dia/

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet